Wil je droog trainen, vet kwijt raken of afvallen? Dan is een goed voedingsschema erg belangrijk. Je kunt nog zoveel trainen en bewegen als je wilt, maar wanneer je voeding niet op orde is, zul je nooit het gewenste eindresultaat behalen. Daarom hebben we dit artikel speciaal voor jou geschreven. In dit artikel lees je alles over gezonde voeding. We geven je een beeld van de echte superfoods en wat deze met je lichaam doen, maar laten je ook zien welke voedingsmiddelen je beter kunt laten liggen en waarom.
Inhoud
Veel mensen denken nog steeds dat voeding met veel calorieën per definitie slecht is. Vergeet dit alsjeblieft! De ene calorie is de andere niet en je kunt daarom ook nooit stellen dat voeding met veel calorieën slecht is. We zullen dit even nader uitleggen en proberen dit in een taal die iedereen kan begrijpen.
Om het nog één keer te benadrukken, we vergeten dus het feit dat voeding met veel calorieën slecht zou zijn en laten je nu zien waar het wel in zit. Het zit het hem voornamelijk in de macronutriënt, oftewel de macro’s. Dit zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten. We zijn er nu echter nog niet. We kunnen namelijk niet stellen dat koolhydraten, vetten of eiwitten voeding gezond maken of niet. Ook hierbij geldt; de ene koolhydraat is de andere niet en dat gaat ook op voor de eiwitten en vetten. We gaan nu echter niet te veel in op de eiwitten, omdat dit niet de daadwerkelijke dikmakers zijn. De dikmakers zijn de verkeerde koolhydraten en vetten.
Verkeerde koolhydraten noemen we ook wel snelle koolhydraten. Deze koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en veroorzaken hierdoor extra vetopslag. De reden hierachter is dat de zogenaamde slechte koolhydraten een hoge glycemische index hebben en hierdoor voor een hoge bloedsuikerspiegel zorgen. Omdat we eerder in dit artikel al aangaven dat we het niet te ingewikkeld willen maken, gaan we hier verder niet te veel op in. Belangrijk is dat je na het lezen van dit artikel gezonde voeding kunt onderscheiden van slechte voeding.
Je weet nu inmiddels dat er goede en slechte koolhydraten bestaan, maar hoe onderscheid je deze nu van elkaar. De beste tip die we je mee kunnen geven is de volgende; vermijd producten waar suiker in zit! Bevat een product suiker, dan bevat het dus slechte koolhydraten en valt het product dus zeker niet onder gezonde voeding. Suiker behoort namelijk tot de slechte koolhydraten en heeft ongeveer dezelfde werking als drugs voor ons lichaam. Ons lichaam kan suiker namelijk helemaal niet goed verwerken en het is nog verslavend ook. Natuurlijk is het niet erg om af en toe eens iets te nemen waar suiker in zit, maar zit je in de cut of volg je een streng dieet dan is het in ieder geval sterk af te raden.
Verder vallen witte rijst, pasta en aardappelen ook onder de snelle koolhydraten, maar persoonlijk vinden wij dat deze producten prima te eten zijn wanneer je op dieet bent. In de cut zijn aardappelen misschien minder ideaal vanwege het zetmeel dat dit voedingmiddel bevat.
Samenvattend kun je dus aan het suikergehalte van een product zien of het onder de slechte koolhydraten valt en daardoor dus onder ongezonde voeding en zitten snelle koolhydraten o.a. in aardappelen, witte rijst en pasta. Pasta en witte rijst kun je dus eventueel vervangen door zilvervliesrijst of volkoren pasta.
Wanneer er ongezonde vetten bestaan, bestaan er ook gezonde vetten! En dat is voor veel mensen erg verwarrend, aangezien zij vet vaak associëren met slechte voeding. Dit is dus niet waar. We hebben hieronder de verschillen overzichtelijk voor je onder elkaar gezet:
Gezonde vetten: Onverzadigde vetten
Ongezonde vetten: Verzadigde vetten
Nu je dit weet, kun je eigenlijk heel simpel achterop de verpakking van verschillende producten kijken of er gezonde of ongezonde vetten in dat bepaalde product zitten. Zo weet je direct of je gezonde voeding of ongezonde voeding eet. In de meeste producten zit altijd wel een paar gram verzadigd vet, maar dat is niet zo’n ramp. Ook van deze vetten moet je op een dag wel een paar gram binnenkrijgen.
Een voorbeeldje is bijvoorbeeld zalm, wat overigens een erg gezond product is vanwege de hoeveelheid onverzadigde vetten. Hieronder zie je de voedingswaarden van 100 gram zalm:
Eiwit: 20 gram
Onverzadigd vet: 15.7 Gram
Verzadigd vet: 3.3 Gram
Koolhydraten: 0 Gram
Je kunt in een oogopslag zien dat zalm in de categorie gezonde voeding thuis hoort. Veel eiwitten, wat positief is, geen koolhydraten, weinig verzadigd vet en veel onverzadigde vetten.
Enkele voorbeelden van andere voedingsmiddelen die veel onverzadigde vetten bevatten en weinig verzadigde vetten en dus ook in de categorie gezonde voeding thuis horen, staan hieronder weergegeven: